Title

Cupping

Korte omschrijving

Cupping is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid. Het maakt verklevingen los, voert afvalstoffen en vocht af en brengt zuurstofrijk bloed naar stagnerende spieren en de huid. De cups kunnen zowel statisch als masserend toegepast worden tijdens de behandeling.

Cupping wordt gedaan met verschillende soorten cups.

Er zijn glazen cups die met vuur verwarmd worden en een vacuüm creëren door de afkoeling. Er zijn kunststof of metalen cups die met een handpompje vacuüm getrokken kunnen worden. In vroeger tijden waren er ook houten en hoornen cups, maar deze zijn minder makkelijk te reinigen.

Er zijn verschillende technieken met de verschillende cups.

Een glazen cup wordt met vuur van binnen kort verwarmd en direct op de huid gezet. Door de afkoeling binnen in de cup ontstaat er een vacuüm waardoor de huid in de cup getrokken wordt. Dit doet geen pijn en de huid verbrand niet! Een harde kunststof cup heeft een ventiel aan de bovenkant waar een handpompje op gezet wordt om zo een vacuüm te creëren en de huid in de cup getrokken wordt. Er zijn ook zachte kunststof cups die ingeknepen of ingedrukt worden, dan op de huid gezet worden en dan losgelaten worden waardoor er ook een vacuüm ontstaat. Bovenstaande technieken worden ook wel Dry-cupping genoemd. Bij Wet-cupping worden er van te voren kleine sneetjes of prikjes in de huid gemaakt waardoor tijdens het vacuüm het bloed naar buiten getrokken wordt. Dit geeft een zelfde effect als hoe er vroeger met bloedzuigers werd gewerkt. Deze techniek passen wij niet in onze praktijk toe.

Statische cups of massage met cups

Tijdens het Dry-cupping kan er voor gekozen worden om de cups statisch op het lichaam te laten staan of om de over de huid te verschuiven, ermee masseren. Bij statische cupping kunnen er rood/paarse ronde bloeduitstortingen ontstaan door het vacuüm. Dit is geheel normaal en laat zien dat het cuppen zijn werk doet. Bij het masseren met cups zal er een gehele doorbloeding zijn in het gemasseerde gebied. Dit kan warm en rood worden doordat de doorbloeding en de Qi (energie)gestimuleerd worden. Ook dit is volkomen normaal. Na een cupping zullen de rode/paarse plekken nog een aantal dagen zichtbaar blijven, maar per dag verminderen.
Door een cupping-sessie komen er veel afvalstoffen vrij. Het is dus raadzaam om veel water te drinken na een sessie. Een cupping behandeling geeft het beste resultaat na 4 á 5 behandelingen. Er kan pas met een volgende behandeling weer begonnen worden als de plekken van de vorige behandeling verdwenen zijn.

Cupping kan worden toegepast bij:

Pijnlijke en vastzittende spieren
Schouder en nekklachten
Rugklachten
Doorbloedingsstoornissen
Overbelasting
Reuma
Astma
Hoofdpijn (niet migraine)
Cellulitis (verminderd, gaat niet helemaal weg)
Vermoeidheidsklachten
Stress/Burn-out

Is dit niet wat je zoekt?

Bekijk dan een van onze andere massagevormen:
Integraal Holistische Massage
Integrale Massage
Ontspanningsmassage
Zwangerschapsmassage